Како да се заштитите од измама

СЕКОГАШ

Знаj со кого имаш работа, особено ако станува збор за награда или подарок. Не верувај на пораки како; “Честитки, само што освоивте награда од 1000 € од странска лотарија”.

Истражувајтеја понудата да бидете сигурни дека тоа е реална. Ако тоа звучи премногу добро да биде вистина, најверојатно е измама.

Запомнете дека испраќањето на парите е како да дадете кеш пари. Кога ќе испратите, испратено е – не можете да ги добиете назад.

НИКОГАШ

Не испраќајте пари на некој што не го знаете. Никогаш.

Не депонирајте чек на некој кој ви кажува да испратите дел од парите кон нив.

Не испраќајте пари на некој близок кој има потреба без да ја потврдите неговата состојба. Поставувајте прашања за да се потврди идентитетот на лицето.

Не испраќајте пари за да добиете пари.