Видови на измами?

Многу е важно да знаете дека на измамниците не им е грижа кој сте вие ​​и дека тие ќе бидат насочени кон луѓе од сите возрасти и од сите нивоа на приходи.

Дознајте за 5-те најчести шеми за измама:

* Измами за купување преку Интернет: Купувачот за трансфер на пари плаќа за нешто што го купил преку Интернет и тоа изгледа како „неверојатна понуда“. Размислете за тоа, бидејќи повеќето веб-локации нудат различни начини на онлајн директно плаќање кои ви нудат поголема заштита од трансфери на пари.

* Измами со лотарија / обложување: клиентот добива е-пошта или телефонски повик во кој се известува дека добил лотарија или облог и дека е неопходно да плати пари за да ги добие парите

* Измама од наводен член на семејството во неволја: од клиентот се бара итно да испрати пари на лице кое се претставува како роднина или пријател, на кое итно му требаат средства за плаќање на патни билети, гаранција за заем, медицинска нега и слично

* Романтични врски: Клиентот е убеден дека започнал романтична врска со некого кога се запознал преку каналите на дигиталните социјални медиуми и никогаш не го видел во живо. Измамниците ќе бараат да им се испратат пари за да можат да ве посетат, па дури и да се вселат за да живеете заедно.

* Други видови измами: од клиентот се бара да испрати пари од различни причини, вклучително и помош при разни катастрофи, купување автомобил, лажни заеми, реклами во весници или мистериозни купувачи.

Како да се заштитите од измами?

СЕКОГАШ

Треба да знаете со кого комуницирате, особено кога ќе ви понудат награда или подарок. Не им верувајте на пораките од типот: „Честито, добивте 1.000 евра на странска лотарија!“

Истражете ја понудата за да бидете сигурни дека е автентична. Ако работи премногу добро за да биде вистина, тогаш можеби е измама.

Запомнете дека дознаките се како кога давате готовина. Кога испраќате пари – не можете да ги вратите.

НИКОГАШ

Не испраќајте пари на некој што не го познавате. Никогаш!

Не испраќајте пари на роднина во неволја без однапред да ја проверите неговата ситуација. Поставувајте прашања за да го потврдите идентитетот на лицето однапред.

Не испраќајте пари за да примате пари.

Пријавете ги измамите

Ако сте жртва на измама, веднаш пријавете го инцидентот во локалната полиција.

Ако сте користеле MoneyGram за праќање како резултат на измама, тогаш ве молиме контактирајте не на (02) 3221 154, 076 278-466, 071 323-616.

 

Поднеси жалба

За какви било забелешки што може да ги имате, ве молиме контактирајте не на е-mail: moneta@moneta.mk

Телефон oд  Македонија: 076 278-466 ; 071 323-616

Телефон за од странство: +389 2 3221 154 ; +389 76 278-466 ; +389 71 323-616.